Narodowe Wyzwaniwa w Rolnictwie Narodowe Wyzwaniwa w Rolnictwie

Prelegenci

A B C D F G I K M N P R S Ś T W
Agata Malak-Rawlikowska

dr hab. Agata Malak-Rawlikowska

Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw, Instytut Ekonomii i Finansów, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Profesor nadzwyczajny w Instytucie Ekonomii i Finansów i Wydziale Ekonomicznym, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jej główne zainteresowania skupiają się wokół ekonomiki produkcji rolnej, w szczególności produkcji mleka i trzody chlewnej, w kontekście zmieniającej się polityki rolnej, a także problematyki integracji łańcuchów żywnościowych, w tym krótkich łańcuchów dostaw. Jest autorką ponad 150 publikacji, w tym ekspertyz i projektów dla Komisji Europejskiej oraz międzynarodowych organizacji branżowych. Współpracuje z praktyką w ramach szkoleń dla rolników oraz badań naukowych prowadzonych z udziałem gospodarstw rolnych. Jest kierownikiem międzynarodowej sieci studiów Agri-MBA „Zarządzanie w Agrobiznesie” prowadzonych od 30 lat w SGGW i Uczelniach partnerskich.

Bierze udział w sesjach:

  • PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
    Odbudowa pogłowia

    ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCI
     

    PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
    Odbudowa pogłowia

    15.00-15:15 | Wykład
    Sytuacja na rynku trzody – ekonomia produkcji, przyszłość

    15.15-15.30 | Rozmowa 1:1
    Kondycja krajowych producentów, czego potrzebują hodowcy?

    15:30-15:45 | Rozmowa 1:1
    Jak mniejsze zakłady przetwórcze radzą sobie z wysokimi kosztami produkcji?

    15:45-16:15 | Debata
    Plan odbudowy pogłowia trzody w Polsce – czy to możliwe? 

    • Działania doraźne wobec planów strategicznych dla producentów trzody
    • Jak programować przyszłość dla producentów?
    • Konkurencyjność krajowych podmiotów
    • Współpraca producenci – przetwórcy, w jakim zakresie, tucz nakładczy? 
    • Aspekty dobrostanu w marketingu produktów mięsnych


POWRÓT