dr hab. Agata Malak-Rawlikowska
Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw, Instytut Ekonomii i Finansów, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Profesor nadzwyczajny w Instytucie Ekonomii i Finansów i Wydziale Ekonomicznym, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jej główne zainteresowania skupiają się wokół ekonomiki produkcji rolnej, w szczególności produkcji mleka i trzody chlewnej, w kontekście zmieniającej się polityki rolnej, a także problematyki integracji łańcuchów żywnościowych, w tym krótkich łańcuchów dostaw. Jest autorką ponad 150 publikacji, w tym ekspertyz i projektów dla Komisji Europejskiej oraz międzynarodowych organizacji branżowych. Współpracuje z praktyką w ramach szkoleń dla rolników oraz badań naukowych prowadzonych z udziałem gospodarstw rolnych. Jest kierownikiem międzynarodowej sieci studiów Agri-MBA „Zarządzanie w Agrobiznesie” prowadzonych od 30 lat w SGGW i Uczelniach partnerskich.
Bierze udział w sesjach:
-
PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
Odbudowa pogłowia15.00-15:15 | Wykład
Sytuacja na rynku trzody – ekonomia produkcji, przyszłość15.15-15.30 | Rozmowa 1:1
Kondycja krajowych producentów, czego potrzebują hodowcy?15:30-15:45 | Rozmowa 1:1
Jak mniejsze zakłady przetwórcze radzą sobie z wysokimi kosztami produkcji?15:45-16:15 | Debata
Plan odbudowy pogłowia trzody w Polsce – czy to możliwe?• Działania doraźne wobec planów strategicznych dla producentów trzody
• Jak programować przyszłość dla producentów?
• Konkurencyjność krajowych podmiotów
• Współpraca producenci – przetwórcy, w jakim zakresie, tucz nakładczy?
• Aspekty dobrostanu w marketingu produktów mięsnych
POWRÓT