INAGURACJA
Zarządzanie ryzykiem w produkcji rolniczej
- Ryzyka występujące w produkcji roślinnej (zmiana prawodawstwa zarówno krajowego, jak i unijnego ‒ kolejne ograniczenia prawne).
- Ryzyko produkcyjne o charakterze przyrodniczym (ryzyka związane z celami klimatyczno-przyrodniczymi).
- Zagrożenia cenowe ‒ niekorzystne zmiany cen na rynku produktów rolnych i czynników produkcji.
- Produkcja zwierzęca ‒ ryzyka dla rolników w perspektywie najbliższych lat.
- Ryzyka finansowe związane ze zróżnicowaniem źródeł finansowania, zmianami poziomu dochodów
- dostęp do kredytów i stabilnością warunków kredytowania, zmianą kursów walut, z podatkami i ubezpieczeniami.
AGROTECHNIKA
Biologizacja rolnictwa - doświadczenia po roku funkcjonowania Europejskiego Zielonego Ładu
- Doświadczenia w integrowanej produkcji zbóż i rzepaku wobec stosowania biopestycydów.
- Ochrona chemiczna vs. ochrona biologiczna ‒ co się zmieniło przez ostatni rok?
- Praktyki rolników w biologicznym podejściu do ochrony upraw.
- Jak podnieść skuteczność ochrony w nowych realiach prawnych?
- Jak obniżyć koszty biologicznej ochrony roślin rolniczych? Czy przepisy są jedyną bolączką nowych metod?
Nawożenie a biopreparaty ‒ synergia czy brak harmonizacji?
- Jak poruszać się" w asortymencie preparatów biologicznych, czyli bio(fito)stymulatorów, bioregulatorów, fitohormonów, organizmów antagonistycznych (grzybów, bakterii), polepszaczy i użyźniaczy glebowych?
- Jak formułować koncepcje stosowania biopreparatów w uprawie zbóż i rzepaku?
- Jakie są najlepsze synergie: nawożenie ‒ biopreparat?
- Jaka wiedza jest potrzebna rolnikowi, żeby optymalnie dopasować biopreparaty do warunków klimatycznych i glebowych?
- W jaki sposób rozpoznać czynniki zakłócające wzrost i formowanie plonu przez uprawianą obecnie lub w nadchodzącym sezonie roślinę w celu optymalizacji nawożenia?
ROLNICTWO REGENERATYWNE
Rolnictwo węglowe to biznes
- Co wiemy o wprowadzaniu kredytów węglowych w związku z sekwestracją węgla? Co wiedzą rolnicy, jakie mają oczekiwania?
- Bezpieczeństwo współpracy na linii rolnik ‒ firma certyfikująca. Zobowiązania.
- Doświadczenia rolników w pozyskiwaniu certyfikatów i stosowanych praktykach w uprawie.
- Ceny certyfikatów węglowych ‒ stan obecny, prognozy.
TECHNIKA ROLNICZA
Cyfrowa rewolucja a opłacalność produkcji
- Warunki rozwoju rolnictwa 4.0 w gospodarstwie rodzinnym ‒ jak ocenić potrzeby?
- Pierwszy, drugi i kolejne kroki przemyślanych inwestycji.
- Inwestycje w digitalizację ‒ jak rozwijać narzędzia rolnictwa cyfrowego w gospodarstwie?
- Koszty inwestycji ‒ jak racjonalnie planować wydatki? Dotacje, kredyty, leasing.
- Poprawa opłacalności wobec poniesionych kosztów.
OZE W ROLNICTWIE
Produkcja energii we własnym gospodarstwie – urojenie czy realne możliwości?
- Uwarunkowania prawne funkcjonowania OZE w rolnictwie. Ocena doświadczeń.
- Klimat do inwestycji w odnawialne źródła energii w rolnictwie.
- Zmiany prawne a inwestycje w OZE. Oczekiwane zmiany. Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.
- Inwestycje w biogazownie ‒ dla kogo, opłacalność, zwrot inwestycji.
- Fotowoltaika ‒ czy opłaca się?
PRODUKCJA MLEKA
Dobrostan zwierząt a opłacalność produkcji
- Konsensus społeczny ‒ regulacje prawne, edukacja społeczna i przyjazne warunki środowiskowe oraz dobrze adaptujące się do nich genotypy zwierząt.
- Poprawa dobrostanu ‒ holistyczne spojrzenie na gospodarstwa mleczne.
- Poprawa dobrostanu a opłacalność produkcji ‒ kiedy się opłaca?
- Cele hodowlane w poprawie dobrostanu zwierząt ‒ genetyczny punkt widzenia dobrostanu zwierząt.
- Współpraca na linii hodowcy ‒ zakłady przetwarzające mleko w celu osiągnięcia konsensusu społecznego i poprawy opłacalności produkcji.
TRZODA CHLEWNA
Branża w pierwszym roku funkcjonowania Krajowego Planu Strategicznego na lata 2023-2027
- Zrealizowane polityki i działania dla branży ‒ co zawiodło?
- Dlaczego opłacalność produkcji jest bardzo niska, jak ją poprawić?
- Jak sformułować politykę rolną dla hodowców trzody?
- Jakie działania powinny zostać podjęte, żeby uratować produkcję trzody w Polsce?
- Czy strategia F2F jest dla producentów? Jak przygotować gospodarstwa do zmian i przeprowadzić je?