Anna Hammermeister
Firma: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
Stanowisko: dyrektor
Dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”; doktor nauk rolniczych. Uczestniczy w pracach Zespołu ds. stabilizacji rynku wieprzowiny; wiceprzewodnicząca Rady Klasyfikacji ds. Tusz Zwierząt Rzeźnych. Powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do Rady Naukowej IZ PIB w Balicach.
Uczestnik krajowych i międzynarodowych projektów badawczych. Koordynator szkoleń FAPA z zakresu nowoczesnej i kompleksowej produkcja prosiąt. Współautor Systemu Jakości Wieprzowiny PQS uznanego przez ministra rolnictwa za krajowy system jakości żywności.
Autor artykułów popularno-naukowych skierowanych do hodowców i producentów trzody chlewnej oraz do konsumentów.
Współpracowała przy opracowaniach o dużym znaczeniu dla sektora trzody.:
- Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce w roku 2030
- Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów
- Wieprzowina mięsem bezpiecznym dla konsumentów.