
dr inż. Anna Hammermeister
dyrektor
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
Dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”; doktor nauk rolniczych. Uczestniczy w pracach Zespołu ds. stabilizacji rynku wieprzowiny; wiceprzewodnicząca Rady Klasyfikacji ds. Tusz Zwierząt Rzeźnych. Powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do Rady Naukowej IZ PIB w Balicach.
Uczestnik krajowych i międzynarodowych projektów badawczych. Koordynator szkoleń FAPA z zakresu nowoczesnej i kompleksowej produkcja prosiąt. Współautor Systemu Jakości Wieprzowiny PQS uznanego przez ministra rolnictwa za krajowy system jakości żywności.
Autor artykułów popularno-naukowych skierowanych do hodowców i producentów trzody chlewnej oraz do konsumentów.
Współpracowała przy opracowaniach o dużym znaczeniu dla sektora trzody.:
- Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce w roku 2030
- Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów
- Wieprzowina mięsem bezpiecznym dla konsumentów.
Bierze udział w sesjach:
-
PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
15:00-16:00 | Debata
Jak uratować krajową produkcję trzody chlewnej- Co dalej z ASF? Jakie zagrożenia, scenariusze?
- Koncentracja produkcji czy gospodarstwa rodzinne?
- Jaka przyszłość produkcji wieprzowiny w Polsce?
PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
- Aleksander Dargiewicz - prezes zarządu, Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
- Iwona Dyba - redaktor naczelna, Farmer.pl
- Anna Hammermeister - dyrektor, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
- Marian Kamyczek - dyrektor, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczeń Pawłowice
- Janusz Terka - hodowca, przedstawiciel Solidarności RI Piotrkowa Trybunalskiego
- Katarzyna Wawrzak - naczelnik wydziału zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, Główny Inspektorat Weterynarii
- Bartosz Wojtaszczyk - "Farmer", farmer.pl