- DZIEŃ 1 2025.11.20
Nowa era hodowli bydła – zdrowie, genetyka, żywienie, zarządzanie
20 listopada 2025 • 11:30
-13:10 • SALA 3, II piętro
Sesja tłumaczona symultanicznie PL / EN
Tematyka
- Wykład (20’)
Zdrowe krowy dają więcej mleka – jak zarządzać żywieniem, zdrowotnością i dobrostanem w nowoczesnym stadzie - Rozmowa (15’)
W jaki sposób wykorzystanie AI może wpływać na poprawę efektywności ekonomicznej w hodowli bydła? - Rozmowa 1:1 (10’)
Żywienie na sucho opasów - Wystąpienie (10’)
- Debata (45‘)
Nowe technologie w hodowli zwierząt w służbie hodowcy i społeczeństwa
Nowoczesna genetyka i technologie cyfrowe stają się dziś kluczowym narzędziem wspierającym zarówno rentowność gospodarstw (służba hodowcy), jak i odpowiadającym na szerokie wyzwania społeczne, takie jak potrzeba ograniczania antybiotyków, dobrostan zwierząt i bezpieczeństwo żywności oraz kwestie związane z ograniczaniem wpływu hodowli na środowisko (służba społeczeństwu).
Retransmisja sesji
Wystąpienie
Rozmowa
prof. Marcin Gołębiewski
prorektor ds. rozwoju, Katedra Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Krzysztof Gwardys
prezes zarządu, Promity
Prelegenci
Jacek Czerniak
sekretarz stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Leszek Hądzlik
prezydent, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
dr hab. Sebastian Mucha
dyrektor, Centrum Genetyczne, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Tom van Giessen
lekarz weterynarii, AHV International
Michał Zalewski
hodowca
Prezentacja
Moderacja
Logowanie
Do systemu zalogujesz się za pomocą adresu e-mail i hasła, których użyto podczas rejestracji lub za pomocą specjalnego identyfikatora i kodu otrzymanego od Organizatora.